Mladá garda : (Molodaja gvardija) - Fadejev, Aleksandr Aleksandrovič: 1901-1956 (Čitateľské stupne, 1974)
Román o nesmiernom hrdinstve a veľkom vlastenectve sovietskej mládeže z čias Veľkej vlasteneckej vojny. Základy tvoria skutočné udalosti z boja mladých komsomolcov v ukrajinskom meste Krasnodone, ktorí si utvorili ilegálnu organizáciu Mladá garda a bojovali proti nemeckým fašistom. Román pre vysokú umeleckú hodnotu, etickú podstatu, pravdivostí a presvedčivosť prešiel priam do zlatého fondu sovietskej literatúry nielen pre mladých, ale aj pre dospelých čitateľov.