Tretia hranica : (Trzecia granica) - Bahdaj, Adam: 1918-1985 (Stopy, 1977)
Po prepadnutí Poľska 1. septembra 1939 a po porážke poľskej armády rozpútal Hitler v Poľsku krvavý teror s úmyslom vyhubiť poľský národ. Veľa Poliakov opúšťalo svoju vlasť a zachraňovalo sa útekom cez naše územie do Maďarska. O ľuďoch, ktorí ich s nasadením vlastného života prevádzali cez hranice, hovorí tento román. Sú to zväčša gorali z okolia Zakopaného, horskí sprievodcovia, dobrí znalci tatranských dolín a končiarov. Udržiavali spojenie s ilegálnymi poľskými organizáciami v Maďarsku a ako kuriéri prenášali dôležité šifrované odkazy a poštu. Pri každej svojej ceste museli prekonať tri hranice. Hranicu medzi okupovaným Poľskom a slovenským štátom, vtedajšiu hranicu slovensko-maďarskú a tretiu, najdôležitejšiu, hranicu ľudskej odvahy a obetavosti.