Tretia hranica (Trzecia granica) - Bahdaj, Adam: 1918-1985; Gerbóc, Jozef: 1942-2000; Jaňák, Jozef: 1947-; Račková, Elena: 1944- (Bratislava Mladé letá, 1977)
Po prepadnutí Poľska 1. septembra 1939 a po porážke poľskej armády rozpútal Hitler v Poľsku krvavý teror s úmyslom vyhubiť poľský národ. Veľa Poliakov opúšťalo svoju vlasť a zachraňovalo sa útekom cez naše územie do Maďarska. O ľuďoch, ktorí ich s nasadením vlastného života prevádzali cez hranice, hovorí tento román. Sú to zväčša gorali z okolia Zakopaného, horskí sprievodcovia, dobrí znalci tatranských dolín a končiarov. Udržiavali spojenie s ilegálnymi poľskými organizáciami v Maďarsku a ako kuriéri prenášali dôležité šifrované odkazy a poštu. Pri každej svojej ceste museli prekonať tri hranice. Hranicu medzi okupovaným Poľskom a slovenským štátom, vtedajšiu hranicu slovensko-maďarskú a tretiu, najdôležitejšiu, hranicu ľudskej odvahy a obetavosti.
Z obsahu: Zbojnícky chodník. V pasci. Neznáma z baru Bolero. Posledná túra. Ilustr. na front. Pre čitateĺov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; vojnové romány; druhá svetová vojna (beletria); r. 1939-1945; romány pre mládež; Bahdaj, Adam, pseudonym Dominik Damian (bol poľsky spisovateľ, prekladateľ z maďarčiny. * 02.01.1918 Zakopane, Poľsko - 07.05.1985 Varšava, Poľsko); próza; poľská literatúra - texty; Poľsko; Gerbóc, Jozef (bol slovenský básnik a prekladateľ. * 27.11.1942 Snina, Slovensko - 07.03.2000 Bratislava, Slovensko); Poľsko; pre čitateľov od 11 rokov; Jaňák, Jozef (slovenský akademický maliar a pedagóg, pôsobiaceho na katedre výtvarnej výchovy Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. * 1947 Slovensko -)