Pasažier je smrť (Net, Molodaja Gvargija) - Markuša, Anatolij Markovič: 1921-2005; Štrasser, Ján: 1946-; Dusík, Stanislav: 1946-; Ballová, Vlasta (Bratislava Mladé letá, 1981)
Kniha z leteckého prostredia. Autor uvádza čitateľa do zaujímavého, neobvyklého prostredia. Na moderné letisko, medzi skúšobných pilotov. Na pozadí vzrušujúcich príhod, v strede ktorých stojí skúšobný pilot Viktor Chabarov, sa čitateľ zoznamuje s prácou i so súkromným životom týchto tvrdých chlapov. V ich živote sa každodenná práca mení na dobrodružstvo a naopak, dobrodružstvo sa stáva každodennou záležitosťou. Je to kniha o práci, v ktorej nič nie je dopredu nalinkované, v ktorej sa často treba bleskurýchlo rozhodnúť i bleskurýchlo konať, o práci, v ktorej sa zoceľujú charaktery, v ktorej nájdu uplatnenie iba naozajstní chlapi.
Pre čitateľov od 14 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; letecké prostredie; skúšobný pilóti; próza; Markuša, Anatolij Markovič, vlastným menom Arnold Markovič Lurje (bol ukrajinsko-ruský novinár, vojenský stíhač, skúšobné pilot a spisovateľ židovského pôvodu. * 20.06.1921 Jekatěrinoslav, Ukrajina - 30.08.2005 Moskva, Rusko); ukrajinská literatúra - texty; Štrasser, Ján (slovenský básnik, esejista, textár, prozaik, dramaturg a prekladateľ. * 25.02.1946 Košice, Slovensko -); Dusík, Stanislav (slovenský maliar, grafik, ilustrátor a spisovateľ. * 06.06.1946 Boleráz, Slovensko -); pre čitateľov od 14 rokov