Deň nepoškvrneného srdca (Den nepoškvrněného srdce) - Volný, Zdeněk: 1946-; Šulc, Daniel; Vojtášek, Alexej: 1952-; Mydlo, Svetozár: 1948-2014; Engelmann, Alfréd: 1916-1988 (Tatran Bratislava, 1982)
Stredobodom novely je bo| talentovaného lekára-kardiochirurga Dávida Hortmano o záchranu života malých pacientov detskej kliniky. Hrdina diela má však pritom sám vážne problémy v rodine i v citovom živote. Tento dejový rámec stačil schopnému autorovi, aby sa zaujímavými kultúrnohistorickými reminiscenciami dotkol základných podmienok našej civilizácie a naznačil spôsob ich analýzy. Autor dokázal, že má zmysel pre správnu hierarchiu životných hodnôt s aktívnym vzťahom ku svetu, v ktorom žijeme a v ktorom človek nemôže existovať bez viery v seba a v tých druhých.
Keywords: romány autorské; realistické romány; psychologické romány; profesijné romány; lekárske prostredie; kardiochirurgia; próza; Volný, Zdeněk (český spisovateľ, predovšetkým science fiction literatúry a prekladateľ. * 21.01.1946 Praha, Česko -); Vojtášek, Alexej (český výtvarný umelec, grafik, ilustrátor. * 13.12.1952 Roudnice nad Labem, Česko -); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); Engelmann, Alfréd, pseudonym: Ján Konôpka, Jozef Podpolianský (slovenský publicista, novinár, prekladateľ. Ľudovú školu navštevoval v Detve. * 10.08.1916 Detva, Slovensko - 16.07.1988 Bratislava, Slovensko); česká literatúra - texty