Zlatý vek španielskej drámy - Cervantes-Saavedra, Miguel de: 1547-1616; Vega, Lope de: 1562-1635; Molina, Tirso de: 1584-1648; Calderón de la Barca, Pedro: 1600-1681; Oleríny, Vladimír: 1921-2016; Janovic, Tomáš: 1937-; Zborovjan, Julo: 1921-1974; Krčméry-Vrteľová, Jela: 1924-; Hečko, Víťazoslav: 1919-1972; Oleríny, Vladimír: 1921-2016; Herold, Vlastimil: 1924-2004 (Tatran Bratislava, 1973)
Reprezentatívna publikácia obsahuje štyri významné diela španielskeho literárneho baroka, tzv. zlatého veku španielskej drámy
Miguel de Cervantes Saavedra: Pedro de Urdemalas
Lope de Vega: Fuente ovejuna
Tirso de Molina: Don Gil v zelených nohaviciach
Pedro Calderón de la Barca: Zalamejský richtár.
Knihu uzatvára rozsiahla a fundovaná štúdia Vladimíra Olerínyho.
Doslov: Zlatý vek španielskej drámy (Vladimír Oleríny).
Keywords: divadelné hry; Cervantes-Saavedra, Miguel de (bol španielsky spisovateľ a dramatik z obdobia takzvaného zlatého veku španielskej literatúry. * 29.09.1547 Alcalá de Henares, Španielsko - 22.04.1616 Madrid, Španielsko); Vega, Lope de, vl. menom Vega Carpio Lope Félix de (španielsky dramatik a básnik španielského zlatého storočia barokovej literatúry, 25.11.1562 Madrid - 21.8.1635 Madrid); Calderón de la Barca, Pedro (španielsky vojenský spisovateľ, básnik, barokový dramatik, ktorý završil klasické obdobie španielskej literatúra 16.-17. stor, 17.1.1600 Madrid - 25.5.1681 Madrid); Krčmery-Vrtelová, Jela, otec Štefan Krčméry, matka Hela Krčméryová, brat Ivan Krčméry (slovenská autorka operných libriet, prekladateľka, 7.1.1924 Martin -); hry divadelné španielske; drámy španielské; španielské drámy; Oleríny, Vladimír (bol slovenský prekladateľ, literárny historik. Popredný prekladateľ zo španielskej a portugalskej literatúry, priekopník literárnej hispanistiky na Slovensku. Preložil niekoľko desiatok básnických, prozaických a dramatických diel zo španielskej literatúry. Autor mnohých štúdií a článkov o tejto literatúre. * 15.07.1921 Banská Bystrica, Slovensko - 29.04.2016 Bratislava, Slovensko); Herold, Vlastimil (bol slovensko-český akademický maliar, výtvarník, grafik, ilustrátor, karikaturista, typograf a filmár. Patrí k zakladateľom slovenská animovaného filmu. Po vzniku samostatného Slovenského štátu v roku 1939 bola rodina nútená vrátiť sa do Čiech, neskôr sa však Vlastimil Herold na Slovensko vrátil, a zostal mu už verný po celý život. * 19.07.1924 Nižný Hrabovec, Slovensko - 10.03.2004 Bratislava, Slovensko); Hečko, Víťazoslav (slovenský básnik, prekladateľ a redaktor. Brat prekladateľa Blahoslava Hečku a spisovateľa Františka Hečku. * 05.12.1919 Suchá nad Parnou, Slovensko - 07.12.1972 Bratislava, Slovensko); Zborovjan, Julo, pseudonym: Ján Šanár, Julo Michaľanský, Marián Osterba (slovenský spisovateľ, básnik, tajomník a dramaturg Št. divadla v Košiciach. Prekladateľ z češtiny a maďarčiny. * 14.01.1921 Šarišské Michaľany, Slovensko - 20.10.1974 Košice, Slovensko); baroko literárne španielske; próza; španielská literatúra - texty