Štyri hry slovenskej moderny: Antológia medzivojnovej drámy - Lehuta, Emil: 1931-2006; Lehuta, Emil: 1931-2006; Stodola, Ivan: 1888-1977; Barč-Ivan, Július: 1909-1953; Zvon, Peter: 1913-1942; Králik, Štefan: 1909-1983; Meisner, Jan: 1939-; Michaláč, Jozef: 1944-; Lehutová, Dana: 1935-2007 (Tatran Bratislava, 1973)
Určujúcim hľadiskom výberu editora štyroch ukážok zo slovenskej dramatickej moderny, čiže tvorby písanej už pre profesionálne divadlo, boli jednak jej najosobitejší predstavitelia, a jednak ich reprezentačné diela. Pri druhom kritériu sa bral zároveň zreteľ na čo najširší žánrový a typový záber (hra historická, psychologická a veršovaná, pričom Matka predstavuje psychologickú interpretáciu témy tradičnej), ďalej ohľad na vzájomné druhové zoskupenie (smutnohra, osudová hra, občianska hra i komédia).
Obsah: Kráľ Svätopluk (Ivan Stodola). Matka Július Barič-Ivan). Tanec nad plačom (Peter Zvon). Posledná prekážka (Štefan Králik). Doslov: Dráma ako literatúra (Emil Lehuta). Edičná poznámka.
Poznámka regionálna: Králik, Štefan: 1909-1983 pôsobil v Detve ako lekár.
Keywords: drámy autorské; historické drámy; hry divadelné; divadelné hry; medzivojnové drámy; drámy medzivojnové; Stodola, Ivan (slovenský dramatik, autor realistických, satirických a historických hier, 10.3.1888 Liptovský Mikuláš - 26.3.1977 Piešťany); Barč-Ivan, Július, používal pseudonym Teta Mahuliena (slovenský spisovateľ, dramatik, prozaik a publicista medzivojnového obdobia s vplyvom moderného expresionizmu, evanjelický farár. * 01.05.1909 Krompachy, Slovensko - 25.12.1953 Martin, Slovensko); Zvon, Peter, vl. menom Vladimír Sýkora (slovenský dramatik a divadelný kritik,9.1.1913 Chrudim, Česko - 19.10.1942 Bratislava); Králik, Štefan (slovenský dramatik staršej generácie povojnových spisovateľov. Samostatnú lekársku prax vykonával vo Važci, Kojetíne, potom bol obvodným lekárom v Detve a v Robotníckej sociálnej poisťovni vo Zvolene. * 08.04.1909 Závodie, teraz súčasť Žiliny - 30.01.1983 v Bratislave, Slovensko); Lehuta, Emil (slovenský prekladateľ, divadelný a filmový kritik, 5.11.1931 Piešťany - 25.1.2006 Bratislava); slovenská moderna; moderna slovenská; antológie literárne; próza; Detva (Slovensko); slovenská literatúra - texty; Veľká Morava; regionálne zbierky; Lehutová, Dana, rodená Rapantová Daniela (slovenská prekladateľka, redaktorka. * 06.05.1935 Bratislava, Slovensko - 05.10.2007 Bratislava, Slovensko); Detva (Slovensko)