Fanny a Alexandr: Prolog. Vánoce. Smrt a pohřeb. Odchod. Letní události. Démoni (Fanny och Alexander) - Bergman, Ingmar: 1918-2007; Černík, Zbyněk: 1951-; Saudek, Erik Adolf: 1904-1963; Storchová, Michaela; Albich, Milan: 1925-2000; Vácha, Vladimír: 1902-1983 (Mladá fronta Praha, 1988)
Rozsiahla rodinná freska Fanny a Alexandr natočená v dvoch verziách, trojhodinovej a päťhodinovej, zaujíma v Bergmanovej tvorbe výnimočné miesto. V nej sa súčasne - tentokrát ovšem okorenené zdravou dávkou irónie a sebairónie - objavujú témy a motívy, ktoré predchádzajúce filmy spracovávali oddelene (vzťah umenia a života, vzťah reálna a ireálna, racionálna a iracionálna, skutočnosti a fantázie, problém manželského partnerstva, otázka božej existencie a atď.).
Epilog. Doslov.
Keywords: Bergman, Ingmar (bol švédsky filmový a divadelný režisér, spisovateľ a dramatik, jeden z najvýznamnejších autorských filmárov 20. storočia. * 14.07.1918 Uppsala, Švédsko - 30.07.2007 Fárö, Švédsko); divadelné hry; hry divadelné; drámy autorské; fresky rodinné; scenáre filmové; filmové scenáre; Saudek, Erik Adolf (český prekladateľ, prevažne z angličtiny, nemčiny a francúzštiny. Nar. 18.10.1904 Viedeň, Rakúsko - 16.07.1963 Sozopol, Bulharsko); próza; Vácha, Vladimír (český maliar, grafik, keramikár, fotograf. * 16.02.1902 Vítkovice, Ostrava, Česko - 31.12.1983 Praha, Česko); Albich, Milan (slovenský akademický maliar, výtvarník, knižný grafik. O grafickú podobu časopisu Vesmíru sa s láskou staral plných 38 rokov. * 09.06.1925 Krupina, Slovensko - 26.12.2000 Praha, Česko); Černík, Zbyněk (český prekladateľ, publicista. * 17.01.1951 Praha, Česko -); švédska literatúra - texty