Paradox kráľom : (Paradox rey) - Baroja, Pío: 1871-1956 (Luk, 1968)
Román je rozprávaním o pokuse skupiny Európanov scivilizovať zaostalý africký kmeň. Dej je len zámienkou jasnej, vtipnej a znamenite napísanej satiry na belošskú civilizáciu, vykonávanú dvoma politickými systémami: monarchiou feudálneho typu a meštiackou republikou.