Náš Faust: Faust a Mefisto v Paríži. Zásnuby inžiniera Fausta - Boor, Ján: 1915-2002; Števček, Ján: 1929-1996; Rosenbaum, Karol: 1920-2001; Imro, Igor: 1943-; Goethe, Johann Wolfgang von: 1749-1832 (Bratislava Tatran, 1982)
Faust je legendárna postava vzdelancov, ktorý uzavrel zmluvu s diablom . Legenda je nemeckého pôvodu, ale rozšírila sa aj do ďalších európskych krajín. Príbeh o doktorovi Faustovi a jeho zmluve s Mefistofelem je od 16. storočia jedným z najčastejšie spracovávaných námetov v európskej literatúre.
Predlohou pre postavu doktora Fausta bol Johann Georg Faust (asi 1480-1540), potulný alchymista, astrológ a mág, o ktorom už za jeho života kolovali zvesti o jeho spolčenia s diablom a jeho hroznom konci. Tie dali vznik mnohých legendám a poskytovali spisovateľom, ktorí sa zaoberali jeho postavou, značnú voľnosť. Medzi motívmi, ktoré sa opakujú v rôznych spracovaniach, patrí Faustovho túžba po poznaní a moci, pakt s diablom a Faustovo erotické spády.
Doslov: Náš Faust.
Keywords: rozhlasové hry; hry rozhlasové; drámy; Števček, Ján (slovenský literárny vedec, kritik, esejista, scénárista, básnik. * 13.09.1929 Mýto pod Ďumbierom, Slovensko - 26.09.1996 Bratislava, Slovensko); Goethe, Johann Wolfgang von (nemecký básnik, dramatik, prozaik, divadelný režisér, kritik, humanista, prírodovedec, filozof, politik a mysliteľ. * 28.08.1749 Frankfurt nad Mohanom, Nemecko - 22.03.1832 Weimar, Saxe-Weimar, Nemecko); Rosenbaum, Karol (slovenský literárny vedec, historik, teoretik, editor, 7.2.1920 Lednické Rovne - 5.3.2001 Bratislava); Boor, Ján (slovenský literárny vedec, teatrológ, dramatik, prekladateľ. * 05.03.1915 Holič, Slovensko - 20.10.2002 Bratislava, Slovensko); próza; slovenská literatúra - texty; Imro, Igor (slovenský grafik, ilustrátor, fotograf. * 01.12.1943 Banská Bystrica, Slovensko -)