Tragédia človeka: Romantická dráma : (Az ember tragédiája) - Madách, Imre: 1823-1864 (Divadelné hry, 1968)
Maďarský autor Imre Madách je rodákom z Dolnej Strehovej, kde je aj pochovaný. V tejto dedinke napísal aj svoju slávnu divadelnú hru Tragédia človeka. Hlavný hrdina, biblický Adam, sa snaží pochopiť zmysel ľudského snaženia. Dáva si otázku, kam ľudstvo smeruje a akým smerom sa bude uberať jeho pokrok. K jeho súženiu sa ochotne pridá Lucifer duch negácie, ktorý ho prevedie rôznymi historickými obdobiami, aby mu ukázal úbohosť ľudského života a pokrok, ktorý má vždy aj odvrátenú tvár. Nájde Adam v osídlach ducha negácie cestu k Bohu a presvedčí sa o zmysle života?