Tragédia človeka: Romantická dráma (Az ember tragédiája) - Madách, Imre: 1823-1864; Štítnický, Ctibor: 1922-2002; Štítnický, Ctibor: 1922-2002; Dörner, Tibor: 1922-2002, pozri Štítnický, Ctibor (Tatran Bratislava, 1968)
Maďarský autor Imre Madách je rodákom z Dolnej Strehovej, kde je aj pochovaný. V tejto dedinke napísal aj svoju slávnu divadelnú hru Tragédia človeka. Hlavný hrdina, biblický Adam, sa snaží pochopiť zmysel ľudského snaženia. Dáva si otázku, kam ľudstvo smeruje a akým smerom sa bude uberať jeho pokrok. K jeho súženiu sa ochotne pridá Lucifer duch negácie, ktorý ho prevedie rôznymi historickými obdobiami, aby mu ukázal úbohosť ľudského života a pokrok, ktorý má vždy aj odvrátenú tvár. Nájde Adam v osídlach ducha negácie cestu k Bohu a presvedčí sa o zmysle života?
K portrétu Imre Madácha.
Keywords: divadelné hry; hry divadelné; drámy filozofické; filozofické drámy; próza; Madách, Imre (maďarský spisovateľ, básnik, dramatik, prozaik a publicista, 21.1.1823 Dolná Strehová - 5.10.1864 Dolná Strehová); Štítnický, Ctibor, pôvodným menom Tibor Dörner (bol slovenský básnik a prekladateľ, manžel slovenskej spisovateľky Jarmily Štítnickej. * 06.09.1922 Štítnik, Slovensko - 12.06.2002 Bratislava, Slovensko); maďarská literatúra - texty