Hry 1: Bankrot. Búrka. Výnosné miesto - Ostrovskij, Aleksander Nikolajevič: 1823-1886; Ferenčík, Ján: 1923-1989; Herold, Vlastimil: 1924-2004 (Tatran Bratislava, 1974)
Búrka (rus. ?????) - Má podtitul Dráma v piatich dejstvách a pokračuje v Ostrovského línii hier kritických voči kupcovskému stavu v Rusku. Autor sa tentokrát neubral smerom veselohry, ale "vzájomné vzťahy tyranstva a pokory doviedol do tých najtragickejších dôsledkov".
Komentár.
Keywords: Ostrovskij, Aleksander Nikolajevič (bol ruský dramatik, vo svojich dielách sa zameral predovšetkým na život moskovskej spoločnosti. * 12.04.1823 Moskva, Rusko - 14.06.1886 Ščelykov, Rusko); divadelné hry; hry divadelné; drámy; veselohry; próza; Ferenčík, Ján (slovenský prekladateaľ. Organizátor prekladateľskej činnosti na Slovensku, spoluzakladateľ pracovnej skupiny pre teóriu, kritiku a dejiny prekladu pri Ústredí slovenských prekladateľov. * 01.11.1923 Socovce, Slovensko - 19.01.1989 Bratislava, Slovensko); ruská literatúra - texty; Herold, Vlastimil (bol slovensko-český akademický maliar, výtvarník, grafik, ilustrátor, karikaturista, typograf a filmár. Patrí k zakladateľom slovenská animovaného filmu. Po vzniku samostatného Slovenského štátu v roku 1939 bola rodina nútená vrátiť sa do Čiech, neskôr sa však Vlastimil Herold na Slovensko vrátil, a zostal mu už verný po celý život. * 19.07.1924 Nižný Hrabovec, Slovensko - 10.03.2004 Bratislava, Slovensko)