Meridián: Hra v štyroch dejstvách - Solovič, Ján: 1934- (Tatran, 1974)
Meridián ľ hlavný hrdinovia sú bývalý partizán Tomáš Benedik, jeho manželka a dvaja synovia, Ilja a Miki, a sused Dr.Hajnoš. Tomaš Benedik je rušňovodičom. Jeho syn, Miki chce ísť na lekársku fakultu. Nečakane príde domov aj jeho druhý syn, Ilja. Ilja prezradí matke, že neurobil skúšky, bude pracovať, lebo sa chce ženiť, a má dcéru. Matku mu povie, aby to otcovi ešte neprezradil. Ilja chce požiadať otca o pomoc, aby sa mu prihovoril kvôli práce. Benedik ho odmietne, napokon Hajnoš mu pomôže. Mikiho neprijímajú na fakultu. Otec nepomôže ani Mikimu. Benedik sa dozvedie od Mikiho, že Ilja sa bude ženiť, a že má dcéru. Benedik mu neverí, preto Ilja pozve domov svoju manželku a dcéru. Hajnoš vybaví aby Ilja dostal prácu. Prihovorí sa aj za Mikiho. Benedik ráno príde domov zo smeny. Je unavený a ustarostený. Jeho manželka, Eva mu povie, že príde návšteva. Benedik dostane srdcový záchvat, a nevie mu pomôcť ani Hajnoš. Práve vtedy prichádza Ilja s dieťaťom a s manželkou.