Z minulosti: Kde leží naša bieda. Zhasnuté slnko. Zvon bez veže. Peter a Pavel - Solovič, Ján: 1934- (Slovenský spisovateľ, 1986)
V tejto knihe sa rozhodol podať svoj pohľad na život vodcu nášho národného pohybu Ľ. Śtúra, slovenského polyhistora M. Belu známeho tolstojovca D. Makovického i priblížiť údajnú návštevu ruského cára Petra v Bratislave. Oživuje tváre a deje dávnominulé a predsa tak naliehavo prítomné a aktuálne aj v našej súčasnosti.