Statky - zmätky a iné: Matka. Hriech. Úžerník. Kosec Môcik. Štedrý večer. Strminou. Pán syn. Mišo. Starého otca rozpomienky. Otec včelár. Moja matka - Tajovský, Jozef Gregor: 1874-1940 (Čítanie študujúcej mládeže, 1973)
Ako už prezrádza názov hry, v popredí je veľmi nebezpečný a zákerný činiteľ ľ majetok (statky), ktorý zasahuje a ovplyvňuje všetky tri rodiny vystupujúce v dráme, z nich rodiny Palčíkovcov a Ľavkovcov zasahuje v ich najhlbšej podstate. Hlavnou myšlienkou diela je, že šťastie sa neskrýva v majetku, ale v láske.