Výber z diela 1: Panslavistický farár. Dva dni v Chujave. Šofránkovci. Kulifaj. Mroč. Chruňo a Mandragora. Frndolína. Mrzutá. Jurát. Hlovík medzi vzbúreným ľudom. Borzajovci. Nálezca pokladu - Záborský, Jonáš: 1812-1876 (Odkazy našej klasiky, 1953)
Obsahuje 6 divadelných hier Jonáša Záborského. Nájdete tu aj hru Ďorde Čierny, ktorá patrí k najlepším historickým hrám Záborského. Je to hra, v ktorej Záborský zachytáva v zložitej motivácii plnosť rozporov tých čias, ale aj plnosť rozporov v osobných náhľadoch jednotlivcov. Ľudia tu cítia rovnako, ako prudko rozmýšľajú, rozum a cit sa tu stretávajú a dopĺňajú. Preto aj scény sú neobyčajne živé a pútavé.