Výber z diela 1: Panslavistický farár. Dva dni v Chujave. Šofránkovci. Kulifaj. Mroč. Chruňo a Mandragora. Frndolína. Mrzutá. Jurát. Hlovík medzi vzbúreným ľudom. Borzajovci. Nálezca pokladu - Záborský, Jonáš: 1812-1876; Čepan, Oskár: 1925-1992; Korčián, Miroslav: 1920-; Bunčáková, Viera: 1920-2003 (Bratislava Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1953)
Obsahuje 6 divadelných hier Jonáša Záborského. Nájdete tu aj hru Ďorde Čierny, ktorá patrí k najlepším historickým hrám Záborského. Je to hra, v ktorej Záborský zachytáva v zložitej motivácii plnosť rozporov tých čias, ale aj plnosť rozporov v osobných náhľadoch jednotlivcov. Ľudia tu cítia rovnako, ako prudko rozmýšľajú, rozum a cit sa tu stretávajú a dopĺňajú. Preto aj scény sú neobyčajne živé a pútavé.
K dielu Jonáša Záborského. Biografické poznámky a vysvetlívky. Poznámky k textovej úprave. Zoznam ilustrácií.
Keywords: drámy autorské; Záborský, Jonáš, pseudonýmy Drotár Fedor, Magurský, Vojan Josifovič a iné (slovenský spisovateľ, básnik, prozaik, historik, publicista, redaktor, kňaz, autor homiletickej a historickej literatúry, literárny kritik a teoretik. * 03.02.1812 Záborie, Slovensko - 23.01.1876 Žubčany, Slovensko); historické príbehy; veselohry; spoločenské poviedky; divadelné hry; hry divadelné; Korčian, Miroslav (český výtvarník, grafik, typograf. * 26.10.1920 Bučovice, okres Vyškov, Česko -); Čepan, Oskár (slovenský literárny historik a teoretik, avantgardný kritik umenia, esejista, editor, uznávaný archeológ-amatér a tvorca umeleckých výtvarných koláží. * 27.02.1925 Cífer, Slovensko - 03.09.1992 Bratislava, Slovensko); próza; slovenská literatúra - texty