Výlet s Claudiou Cardinale - Kováčik, Peter: 1936- (Rozkvet, 1969)
Novela "Výlet s Claudiou Cardinale" je jemná a citlivá psychologická štúdia o menejcennom a odstrkovanom človeku, ktorý si svoju vnútornú osamotenosť vykupuje imaginárnym, vysnívaným svetom, pričom to najkrajšie a najnedosiahnuteľnejšie mu stelesňuje známa filmová hviezda. Hlavným hrdinom novely je trpiaci človek a hlavným predmetom autorovho záujmu jeho vnútorná dráma a napokon tragédia. Autor túto drámu a tragédiu rozvíja a stvárňuje neobyčajne citlivo a pôsobivo, takže pred nami vyrastá nepapierová, živá a plastická postava Ondra Lazára, hrdinu tragédie, ktorá ešte stále je možná i u nás, v našej spoločnosti.