Ejzenštejn - Šklovskij, Viktor: 1893-1984; Klaučo, Juraj; Pašteka, Július: 1924-; Brož, Robert: 1939-2011; Ejzenštejn, Sergej Michajlovič: 1898-1948 (Obzor Bratislava, 1976)
Šklovského životopisný obraz Ejzenštejna, najväčšej a najstrhujúcejšej postavy spomedzi avantgardných filmových režisérov nášho storočia, je ďalším otvorením brány do dejín sovietskeho života i umenia. Smelým a objavným nazretím do osudu osobnosti, ktorá tak základne pôsobila a dodnes pôsobí na vývin moderného filmu vo svete. Autor sám v mladosti pracoval vo filme, film natrvalo zostal jeho láskou i otázkou. Ejzenštejna poznal osobne, jeho umeleckú veľkosť i skryté ľudské konflikty, rozpory, privát, intimitu. Smie preto nielen vidieť a vedieť, ale aj svedčiť, kresliť nefilmovú tvár človeka v skutočne veľkom a krásnom detaile.
Doslov.
Keywords: biografie; životopisy; osobnosti filmové; Ejzenštejn, Sergej Michajlovič (sovietský dilmový režisér, scénárista teoretik a pedagóg, 23.1.1898 Riga - 11.2.1948 Moskva); Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko); Šklovskij, Viktor, celým m. Šklovskij, Viktor Borisovič (ruský spisovateľ a literárny kritik, 1893 Petrohrad - 1984 Moskva); filmy; Pašteka, Július, pseudonymy: A. Karen, Andrej Rebák, Július Hojer, Juraj Domasta, Martin Jánský (slovenský literárny vedec, teatrológ, filmológ, umenovedec, estetik, editor, prekladateľ, vysokoškolský pedagóg, Kabinet divadla a filmu SAV. * 16.07.1924 Sereď, Slovensko -); filmové umenie; sovietske filmy; spomienkové zápisky; próza; ruská literatúra - texty