Federico Fellini filmuje (Fare un film) - Fellini, Federico: 1920-1993; Mikulajová, Eva; Vančo, Ladislav: 1949- (Tatran Bratislava, 1986)
Táto kniha je pre slovenského čitateľa vzácnou príležitosťou zoznámiť sa s osobným aj umeleckým vyznaním význačného talianskeho režiséra Federica Felliniho. Vznikla nezvyčajná kniha, v ktorej sú chronologicky zoradené svedectvá o všetkých dôležitých medzníkoch jeho života. A dôležité medzníky Felliniho života sú jeho filmy. A tak nám Fellini rozpráva o tom, ako vzniká film: film vôbec a jeho film osobitne. Počúvať autora, ako rozpráva o genéze svojho diela, je vždy nezvyčajný zážitok. Sme presvedčení, že vnútorný svet Federica Felliniho zaujme nielen milovníkov filmového umenia, ale aj širšiu čitateľskú verejnosť.
Keywords: film talianský; umenie filmové; autobiografie; životopisy; spomienky vlastné; próza; Fellini, Federico (taliansky filmový režisér a scenárista. Získal štyroch Oscarov v kategórii "Najlepší zahraničný film". V roku 1993 dostal Oscara "ako uznanie jeho filmových schopností, ktoré ohurovali a zabávali divákov po celom svete". Je považovaný za jedného z najväčších umelcov v dejinách filmu, 20.1.1920 Rimini, Emilia-Romagna, Taliansko - 31.10.1993 Rím, Taliansko); talianská literatúra - texty; Vančo, Ladislav (slovenský popredný knižný grafik. * 01.01.1949 Velušovce, pri Topoľčanoch, Slovensko -)