Môj komediant - Gregorová, Magda: 1921-20??; Vančo, Ladislav: 1949-; Medveď, Ján Bajdoš: 1926-; Gregor, Martin: 1906-1982 (Obzor, 1986)
Magda Gregorová sa chytila pera a napísala vlastnými očami videný životopis manžela Martina Gregora. Pre odborníkov, ale aj pre širokú divácku divadelnú obec nemusíme zdôrazňovať, že ide o osobnosť mimoriadne zaujímavú, pre našu socialistickú kultúru neodmysliteľnú, ktorá ostane v jej dejinách natrvalo...Gregorovu tvorbu nikdy pravdivo neosvetlíme, ak sa nezamyslíme nad jeho mladosťou, nad jeho záľubami. Rovnako jeho optimizmus, humanistický postoj k životu, ktorý sa často ozýval z jeho tvorby, nepochopíme, ak si nesprítomníme tvrdosť životných skúšok, krutosť napríklad fašistickej doby a úľavu z oslobodenia...