Z pastierčaťa herec 1: Alebo cesta z cisárstva cez dve republiky - Jariabek, Ondriš: 1908-1987 (Slovenský spisovateľ, 1988)
Autor spomienku k spomienke ukladal, kde-tu popretkával smútok veselým - veď ani v biede nebolo všetko slzavé. Ani sa nenazdal a bolo dielo Z pastierčaťa herec na svete. Obsah knihy je diktovaný srdcom a zacielený k dnešku, po ktorom autor túžil od detstva. Zabúdajúcim pripomína, ako žili, budúcim zas, ako sa žilo, aby si vedeli vážiť život, ktorý žijú.