Tvář bez masky: Skutečnost a sen - Pešek, Ladislav: 1906-1986 (Odeon, 1979)
Název a podtitul Skutečnost a sen vystihuje obsah této knihy: Ladislav Pešek obnažil svou tvář, srdce i duši a vzpomíná a uvažuje nad svým životem, nad tím, proč a jak se stal hercem. Přemýšlí spolu se Zdeňkem Hedvábným, který knihu literárně zpracoval o poslání a smyslu svého života. Kniha názorně ukazuje, že ani v herectví nestačí jen talent. že vyžaduje tvrdou práci, která jedině přináší výsledky,jež přetrvávají jako svědectví doby i jako poslání a výzva pro další generace.