Tvář bez masky: Skutečnost a sen - Pešek, Ladislav: 1906-1986; Hedbávný, Zdeněk; Pajer, Alan; Pospíšil, Miroslav; Žáček, Josef; Fára, Libor: 1925-1988 (Praha Odeon, 1979)
Název a podtitul Skutečnost a sen vystihuje obsah této knihy: Ladislav Pešek obnažil svou tvář, srdce i duši a vzpomíná a uvažuje nad svým životem, nad tím, proč a jak se stal hercem. Přemýšlí spolu se Zdeňkem Hedvábným, který knihu literárně zpracoval o poslání a smyslu svého života. Kniha názorně ukazuje, že ani v herectví nestačí jen talent. že vyžaduje tvrdou práci, která jedině přináší výsledky,jež přetrvávají jako svědectví doby i jako poslání a výzva pro další generace.
Poznámka na záver. Menný register. Role Ladislava Peška. Zoznam filmov. Zoznam obrazových príloh.
Keywords: Pešek, Ladislav, vlastným menom Ladislav Pech (bol významný český filmový a divadelný herec, dlhoročný člen činohry Národného divadla a divadelný pedagóg. * 04.10.1906 Brno, Česko - 13.07.1986 Plzeň, Česko); divadlo české; film český; osobnosti herecké; herci ceskí; spomienky herecké; biografie faktografické; próza; Fára, Libor, celým menom Libor Ladislav Jan Fára (významný český sochár, maliar, kostýmový výtvarník, scénograf a typograf. * 12.09.1925 v Prahe, Česko - 03.03.1988 v Prahe, Česko); česká literatúra - texty; memoáre