Podstata ateizmu: Otázky teórie ateizmu ako spoločensko-historického javu - Halečka, Tibor: 1931- (Pravda, 1985)
V nadväznosti na staršie autorove štúdie, otvorené teoretické otázky, s ktorými sa autor stretol pri kritike teologizujúceho revizionizmu, a ako odpoveď na súčasné snahy klerikalizmu falzifikovať podstatu ateizmu a devalvovať jeho hodnotu sa už niekoľko rokov zameriava predovšetkým na rozpracovanie pozitívnej teórie ateizmu ako spoločensko-historického javu. Tejto problematike postupne venoval rad štúdií. Rozvinutím tohto tvorivého úsilia je aj táto kniha.