Dějiny náboženství 1: Od vzniku náboženství do doby europské protireformace : (Istorija religij) - Kryveljov, Iosif Aronovič: 1906-1991 (Prameny, 1981)
Dejiny písané z principiálnych marxistických pozícií, sa opierajú o rozsiahly faktografický materiál a riešia množstvo problémov u nás doteraz odsúvaných. Prvý diel sleduje vznik náboženstva a pojednáva o náboženstve starovekých spoločností z oblasti Stredozemného mora. Jeho jadrom je výklad kresťanstva od jeho počiatkov cez jeho rozštiepenia do dvoch center - Ríma a Byzancie až po protireformáciu západného kresťanstva a christianizáciu východných Slovanov a ruskú cirkev do 17.storočia.