Úvod do teoretických základov vedeckého ateizmu : (Vedenije v teoretičeskoje religiovedenie) - Ugrinovič, Dmitrij Modestovič (Pravda, 1975)
Autor sa v oblasti ateistickej výchovy a propagandy hlbšie zaoberá problematikou prekonávania náboženských prežitkov. Základom vedeckého riešenia tejto problematiky je jednota gnozeologickej, sociologickej a psychologickej analýzy náboženstva. Autor odmieta nielen teoretické konštrukcie, odtrhnuté od reality, ale aj jednostranný empirický materiál, ktorý nemôže podľa jeho názoru obohatiť vedeckú metodológiu.