Smrť hovorí v mojom mene. Môžem nájsť svojich priateľov (Śmierć mówi w moim imieniu. Niech odnajdą swoich wrogów) - Alex, Joe: 1922-1998; Plevka, Anton: 1907-1982; Bača, Bohumil: 1943-; Mariássy, Ondrej: 1929-2003 (Bratislava Smena, 1968)
Dva detektívne príbehy napísané poľským spisovateľom, napísané pod pseudonymom Joe Alex, ktorý je tiež názvom hrdinom všetkých jeho príbehov - amatérskeho detektíva a spisovateľa kriminálnych románov.
V prvom príbehu: Môžem nájsť svojich priateľov - autorka zobrazuje vraždu na medzikontinentálnej rovine, príbehový sprisahanie je dosť opotrebovaný a jej oddanosť čitateľovi neprináša žiadne prekvapenie. Druhý príbeh: Smrť hovorí v mojom mene - je to viac vzrušujúce, prebieha v divadelnom prostredí a pri riešení tajomstva a vraždy čitateľ ponúka dve alternatívne riešenia, oboje veľmi logické, a preto očakáva konečné riešenie prípadu.
Doslov: Geniálny detektív Joe Alex.
Keywords: Alex, Joe, vastným menom Macieja Słomczyńského (poľský spisovateľ niekoľkých detektívnych románov, scénárista, autor divadelných hier a prekladateľ. Syn amerického filmového režiséra a producenta Merian C. Coopera, matka Marjorie Crosbyová sa neskôr vydala za Alexandra Slomczynského, ktorého meno dostal aj malý Maciej. * 10.04.1922 Poľsko - 21.03.1998 Krakov, Poľsko); Plávka, Andrej, pseudonym: Martin Podhorský, Vladimír Veselý ai. (slovenský spisovateľ, básnik, prozaik, politik. Od r. 1971 národný umelec. * 18.11.1907 Liptovská Sielnica, Slovensko - 11.07.1982 Bratislava, Slovensko); romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; próza; poľská literatúra - texty; Bača, Bohumil (slovenský akademický maliar, kresliar a tiež zakladateľ Súkromnej strednej umeleckej školy dizajnu v Bratislave. * 28.03.1943 Plavecký Mikuláš, Slovensko -)