Moderní svět a křesťanství - Loukotka, Jiří: 1925-1981; Daňhel, Milan; Hlavoň, Karel; Hodovský, Ivan; Katola, Josef (Malá moderní encyklopedie, 1980)
Nové prvky a změny v teologických, filosofických a sociologických přístupech katolicismu k vážným problémům ateismu (rozpad tradičního obrazu světa v křesťanské filosofii, vědeckotechnícká revoluce a přeměny v některých základních kategoriích tradičního ateismu, modernizační tendence soudobého katolicismu, sekularizace soudobého protestantismu nebo obrat křesťanství ke světu a změny v křesťanské morálce) se v této monografii pokusil z globálního pohledu zachytit autorský kolektiv (Ivan Hodovský, Josef Karola, Milan Daňhel a Karel Hlavoň) po vedením někdejšího ředitele Ústavu vědeckého ateismu ČSAV profesora Jiřího Loukotky.