Moderní svět a křesťanství - Loukotka, Jiří: 1925-1981; Daňhel, Milan; Hlavoň, Karel; Hodovský, Ivan; Katola, Josef; Hegar, Milan: 1921-1987 (Horizont Praha, 1980)
Nové prvky a změny v teologických, filosofických a sociologických přístupech katolicismu k vážným problémům ateismu (rozpad tradičního obrazu světa v křesťanské filosofii, vědeckotechnícká revoluce a přeměny v některých základních kategoriích tradičního ateismu, modernizační tendence soudobého katolicismu, sekularizace soudobého protestantismu nebo obrat křesťanství ke světu a změny v křesťanské morálce) se v této monografii pokusil z globálního pohledu zachytit autorský kolektiv (Ivan Hodovský, Josef Karola, Milan Daňhel a Karel Hlavoň) po vedením někdejšího ředitele Ústavu vědeckého ateismu ČSAV profesora Jiřího Loukotky.
Keywords: spoločenské vedy; náboženstvo; kresťanstvo; Loukotka, Jiří (český filozóf, 3.2.1925 Mirotice - 11.11.1981 Brno); ateizmus; Hegar, Milan (český knižný grafik, návrhár písma, typograf a profesor VŠUP. Žiak Františka Muziky, s ktorým spolupracoval na knihe Krásne písmo, a niekoľko rokov bol tiež Muzikovým odborným asistentom. Autor štátneho znaku SR, rôzných známok, plagátov a knižných ilustrácií. * 08.05.1921 Olomouc, Česko - 07.07.1987 Praha, Česko); vzťahy náboženské