Biblia očami vedy : (Biblija: istoriko-kritičeskij analiz) - Kryveljov, Iosif Aronovič: 1906-1991 (Pravda, 1986)
Autor v knihe ┤svätú knihu┤ neskúma ako výsledok božského zjavenia, ale ako kultúrno-historickú pamiatku, ako ľudský výtvor s pozemským obsahom. Z pozícií súčasnej vedy, vedeckej objektívnosti, na základe faktov a argumentov a na pozadí kritiky apologétov náboženstva odhaľuje fantastickosť biblických predstáv sveta, neudržateľnosť biblickej koncepcie historického procesu, etické názory a predstavy, ktoré sa v biblii odrazili.