Biblia očami vedy (Biblija: istoriko-kritičeskij analiz) - Kryveljov, Iosif Aronovič: 1906-1991; Zelman, Juraj; Rosmány, Karol: 1937- (Bratislava Pravda, 1986)
Autor v knihe ┤svätú knihu┤ neskúma ako výsledok božského zjavenia, ale ako kultúrno-historickú pamiatku, ako ľudský výtvor s pozemským obsahom. Z pozícií súčasnej vedy, vedeckej objektívnosti, na základe faktov a argumentov a na pozadí kritiky apologétov náboženstva odhaľuje fantastickosť biblických predstáv sveta, neudržateľnosť biblickej koncepcie historického procesu, etické názory a predstavy, ktoré sa v biblii odrazili.
Rozlož. tit. list. 181 zázn. v slov., ruš., nem. a angl. Niekoľko slov na záver. Skratky citovaných biblických kníh.
Keywords: náboženstvo; Biblia; kritiky marxistické; analýzy histórické; Starý zákon; Nový zákon; rozbory vedecké; kritika vedecká; Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); Biblia; práce teoretické