Pápeži 20. storočia (Papstvo vek XX) - Grigulevič, Iosif Romuaľdovič: 1913-1988; Vašinová, Jirka; Eliáš, Anton: 1950-; Szabó, Jozef: 1936-2007; Korbellová, Mária (Bratislava Pravda, 1983)
Práca sovietskeho historika o vývoji katolíckej cirkvi od polovice minulého storočia do r. 1978, predstavujúca čítavý plastický dokument, približuje pontifikáty pápežov Pia IX., Leva XIII., Pia X., Benedikta XV., Pia XI., Pia XII.a hlavne pápežov novej orientácie Jána XXIII. a Pavla VI. Zoznamuje s ich osobnými rysmi, slabosťami, záľubami, cituje encykliky a sprevádza zákulisím Vatikánu.
Ilustr. na tit. liste, front. a predsádkach. Stručný slovník termínov. 367 zázn. v češ., ruš., angl., franc., poľ. a rumun.
Vatikán, dlhý tvar Vatikánsky mestský štát, je najmenší štát sveta. Nachádza sa ako malá enkláva uprostred Ríma.
Keywords: spoločenské vedy; náboženstvo; pápeži; politika svetová; dejiny cirkevné; r. 1850-1978; cirkev katolícka; osobnosti náboženské; biografie pápežov; životopisy pápežov; Vatikán (Rím, Taliansko); Vatikán (Rím, Taliansko); Rím (Taliansko); Rím (Taliansko); Grigulevič, Iosif Romualdovič (bol ruský doktor histórie, diplomat. Bol autorom 58 kníh, z ktorých niektoré boli publikované pod pseudonymom Iosif Lavretzky. * 05.05.1913 Vilnius, Litva - 02.06.1988 Moskva, Rusko); slovník náboženských termínov; Eliáš, Anton (slovenský literárny historik, prodekan FiF UK a prekladateľ z ruštiny a angličtiny. * 04.05.1950 Šoporni, Pezinok, Slovensko -)