Dáma so psíkom a iné poviedky : (Izbrannyje sočinenija v dvuch tomach) - Čechov, Anton Pavlovič: 1860-1904 (Odeon, 2006)
A.P. Čechov, tento vzdelaný lekár a vynikajúci znalec ľudských duší, ale najmä slabostí, mal mimoriadny pozorovací dar. Vedel vydolovať z hlbokých vášní a drám nečakanú zápletku pre svoju poviedku či novelu (Dáma zo psíkom, Stávka, Staroba). No jeho satiricko-ironický pohľad sa upieral aj na úplne všedné "veci a vecičky" dňa a zo zdanlivo bežnej, hoci aj uličnej situácie urobil literárny klenot (Chameleón, Kniha sťažností, Tučný a chudý). Čechov mal pochopenie pre ľudské nedostatky, pozeral na svet láskavými očami a z jeho vážnych, aj keď akoby úsmevných poviedok sála nesmierny súcit s najslabšími (Vaňka, Dušička). Zostavovateľka sa pokúsila predstaviť A.P. Čechova ako prozaika, ktorý má svojím myslením a brilantným stvárnením postáv ešte stále náskok pred mnohými súčasnými autormi. A to je najpresvedčivejší dôkaz jeho talentu. Vtipný doslov k tomuto výberu napísala Mária Kusá.