Oltár bohyne víťazstva : (Altar pobedy) - Briusov, Valerij: 1873-1924 (Odeon, 2007)
Napínavý historický román z posledných dní Ríma, z prelomu dvoch dejinných etáp, kedy je pohanstvo vytlačované kresťanstvom. Spoločnosť je v rozklade, všade vládne rozkošníctvo, rozmarnosť, pretvárka a intrigánstvo. Čitateľ spozná Rím zhýčkaný bohatstvom, patricijské domy so všetkými domácimi zvyklosťami, prepychové kúpele aj súkromné filozofické školy. Štátnické intrigy na najvyššej úrovni sa striedajú so scénami milostnými, mladícke vzplanutie je zneužité k pokusu o atentát. Zvlášť sugestívne pôsobí prostredie tajnej kresťanskej sekty, jej fanatizmus, náboženské blúznenie končiace orgiami.