Svedomie proti násiliu: Castellio proti Kalvínovi (Ein Gewissen gegen die Gewalt) - Zweig, Stefan: 1881-1942; Šimulčíková, Jana: 1937-; Máriássy, Ondrej: 1929-2003; Kalvín, Jan:1509-1564 (Epocha Bratislava, 1970)
Stefan Zweig bol jedným z tých spisovateľov, ktorí museli emigrovať a k dobe sa primerane svojim možnostiam vyslovil práve knihou Svedomie proti násiliu alebo Castellio proti Kalvínovi, v ktorej analógiou boja Castellia proti Kalvínovi v šestnástom storočí, v storočí náboženských a fanatických vrážd, horiacich hraníc, honby na kacírov vyslovuje svoje presvedčenie humanistu, odsudzuje násilie a netoleranciu a zasadí ako Castellio siatbu pre priaznivejšie časy.
Sám autor vynikajúcich románov, akými sú Hviezdne hodiny ľudstva, Erasmus Rotterdamský, Mária Antoinetta, Joseph Fouché, však nevie nájsť východisko z týchto krušných časov a volí radšej dobrovoľnú smrť, pretože pre priateľa Maxima Gorkého, Romaina Rollanda a mnohých ďalších je vojna triumfom barbarstva, výronom ničivých prapudov, a on sa do tejto doby nehodí.
Keywords: romány autorské; historické romány; biografické romány; životopisné romány; osobnosti cirkevné; filozofické romány; Kalvín, Jan (švajčiarský cirkevný reformátor, 1509-1564); próza; rakúska literatúra - texty; Šimulčíková, Jana (slovenská spisovateľka, novinárka a prekladateľka. Žije v Bratislave. Nar. 25.07.1937 Praha, Česko -)