Marxisticko-leninská estetika : (Marksistsko-leninskaja estetika) - Ovsiannikov, Michail Fedotovič; kolektív autorov (Svoboda, 1977)
Úlohou takejto syntetizujúcej príručky na úrovni dnešného vedeckého poznania v oblasti umenovedy plní tento preklad sovietskej vysokoškolskej učebnice, ktorú predkladáme slovenským čitateľom. Vo svojich piatich častiach vymedzuje postavenie estetiky ako vedy, jej predmet a sféru pôsobenia, rozoberá a vysvetľuje špecifické estetické pojmy, uvádza klasifikáciu jednotlivých druhov umenia, pričom venuje poznornosť aj novovznikajúcim druhom, ako je televízia, a všíma si neprávom zaznávané (estáda a cirkus) ukazuje sociálnu podstatu umenia a spoločnosti, a napokon vymedzuje miesto umenia a umeleckej výchovy v celom komplexe kultúry socialistickej spoločnosti.