Vkus a nevkus kolem nás - Hanzlíková, Alena (Kamarád, 1977)
Ak chceme porozumieť spoločnosti, ak chceme vedieť odpovedať na tak samozrejmé otázky, ako je napríklad zmena vkusu, prečo dnes nie je krásne to, čo ľudia sprvoti za krásne považovali, čo je to vôbec vkus, kde hľadať krásu, kde vznikajú všetky tie návrhy a námety na novú módu, prečo na náš lepšie pôsobí jednoduchosť, a to nielen vo veciach dennej potreby, ale vo všetkom, i v jednaní s ľuďmi, v umení, mali by sme poznať obsiahlu minulosť ľudstva. Filozofi ju poznajú. Kde však nájsť takých filozofov, ktorí by mali čas nám porozprávať, ako sa vyvíjal svet, jeho veda a umenie? Autori predkladanej publikácie preto za vás nahliadli do oblasti teórie o bytí a nebytí, o kráse a nekráse, aby i to málo, čo nám pripadalo naj- naj- najdôležitejšie pre život, mohlo byť zviazané do uzlíčkov ôsmich kapitol, nad ktorými sa možno skutočným filozofom zježia vlasy na hlave a mohutné zamračené obočie.