Teherán 1943: Na konferencii Veľkej trojky a v kuloároch (28.11. až 1.12.1943) - Berežkov, Valentin Michajlovič (Pravda, 1973)
Práca nepredstavuje historické pojednanie, ani vyčerpávajúci rozbor teheránskej konferencie a otázok, ktoré sa na nej prejednávali, ale je mienená ako spomienková kniha priameho svedka, tlmočníka a novinára. Popisuje priebeh konferencie, ktorá sa konala za účasti hlavných predstaviteľov troch veľmocí protihitlerovskej koalície na jeseň roku 1943, a približuje účastníkov tohto stretnutia J.V. Stalina, F.D. Roosevelta a W. Churchilla i ich historicky dôležité rozhodnutia. Značnú pozornosť venuje autor Stalinovi, ale nepokúša sa o celkové hodnotenie jeho úlohy.