Teherán 1943: Na konferencii Veľkej trojky a v kuloároch (28.11. až 1.12.1943) - Berežkov, Valentin Michajlovič; Kerný, Dušan (Bratislava Pravda, 1973)
Práca nepredstavuje historické pojednanie, ani vyčerpávajúci rozbor teheránskej konferencie a otázok, ktoré sa na nej prejednávali, ale je mienená ako spomienková kniha priameho svedka, tlmočníka a novinára. Popisuje priebeh konferencie, ktorá sa konala za účasti hlavných predstaviteľov troch veľmocí protihitlerovskej koalície na jeseň roku 1943, a približuje účastníkov tohto stretnutia J.V. Stalina, F.D. Roosevelta a W. Churchilla i ich historicky dôležité rozhodnutia. Značnú pozornosť venuje autor Stalinovi, ale nepokúša sa o celkové hodnotenie jeho úlohy.
Stretnutie najvyšších predstaviteľov protihitlerovskej koalície J.V. Stalina (ZSSR), F.D. Roosevelta (USA), W.S. Churchilla (Veľká Británia), ktoré sa konalo v Teheráne v dňoch 28. novembra až 1. decembra 1943 pod krycím názvom Eureka. Konferencia ukázala reálne možnosti spolupráce štátov s rozdielnym spoločenským zriadením.
Keywords: politika zahraničná; konferencie medzinárodné; Veľká trojka; r. 1943; Druhý front; druhá svetová vojna; reportáže politické; konferencia teheránska r.1943; Teherán (Irán); Teherán (Irán); faktografická literatúra