Přehled dějin československo-sovětských vztahů v údobí 1917-1939 - Herman, Karel; Amort, Čestmír: 1922-2013; Sládek, Zdeněk; Uherek, Zdeněk; kolektív autorov; Kropilák, Miroslav: 1918-1995; Faltys, Antonín: 1922-; Adamová, Oľga (Praha Academia, 1975)
Táto publikácia podáva čitateľovi vecný a hutný obraz vývoja vzťahov medzi ČSR a SSSR. Obsahová stránka diela je pozoruhodná, pretože okrem kľúčových otázok, ktoré boli doposiaľ aspoň v hlavných rysoch známe, prináša množstvo nových faktov a ich hodnotenie z najrozmanitejších oblastí. Nesleduje len oficiálnu líniu štátnych vzťahov alebo len líniu pokrokových zložiek, ale podáva v širokom zábere hodnotenie javov kladných a záporných na pozadí celoeurópskeho vývoja.
Použité archívy. Obrazová čast. Rejstřík.
Keywords: dejiny politické; Československo-sovětske vzťahy; r. 1917-1939; občianské vojny; vznik komunistickej strany; zahraničná politika; spojenectvo; obrana štátov; Mníchovský diktát; Amort, Čestmír (bol český vedecký pracovník a historik. Zaoberal sa štúdiom slovanských dejín. Prispieval odbornými textami do Hudobných rozhľadov. Bol členom Československej akadémie vied a katedry dejín Filozofickej fakulty UK. * 21.03.1922 Nový Knín, okr. Příbram, Česko - 2013 Česko); Kropilák, Miroslav (bol slovenský historik a vysokoškolský pedagóg. V roku 1941 absolvoval Filozofickú fakultu UK v Bratislave. Pôsobil ako stredoškolský profesor v Bratislave, Ružomberku a Banskej Bystrici, neskôr od roku 1948 bol pracovník Ústavu SNP v Banskej Bystrici a v Bratislave. Od roku 1953 pracoval na Historickom ústave SAV a v rokoch 1970-80 bol jeho riaditeľ. Bol aj externý riaditeľ Encyklopedického ústavu SAV a predseda Slovenskej historickej spoločnosti. Je autor monografií o najnovších dejinách Československa, učebníc, štúdií a článkov, spolutvorca lexikografických a encyklopedických diel. Venoval sa hlavne slovenským dejinám v 20. storočí, špeciálne SNP. * 17.08.1918 v Ústí nad Oravou, Slovensko - 09.04.1995 Bratislava, Slovensko); Büchler, Pavel (český umelec, pedagóg a príležitostný spisovateľ. Vyučuje na Manchester Metropolitan University výtvarné umenie. * 1952 v Prahe, Česko -); príručky politické; Československo; Československo; ZSSR; ZSSR