Vedecké riadenie spoločnosti (Naučnoje upravlenije obščestvom) - Afanasiev, Viktor Grigorievič: 1922-1994; Filo, Ondrej: 1927- (Bratislava Pravda, 1975)
Kniha je pokusom o systémový sociálny výskum procesov riadenia v spoločnosti. Autor vychádzal z prác klasikov marxizmu-leninizmu, ale študoval aj práce filozofov, sociológov, ekonómov, kybernetikov, ako aj práce predstaviteľov iných vied a snažil sa pritom podľa svojich síl a možností rozvinúť a zovšeobecniť myšlienky v nich obsiahnuté, preskúmať a niekedy jednoducho nastoliť otázky, ktoré nenašiel. Z ruského originálu: Naučnoje upravlenije obščestvom.
Odkazy na lit. v texte.
Keywords: politika; ekonomika; riadenie spoločnosti; socializmus; kapitalizmus; problémy; historický materializmus; analýza spoločnosti; Filo, Ondrej (slovenský filozof, 14.10.1927 Čičmany -); spoločenské vedy