Vedecký komunizmus - Fedosejev, Petr Nikolajevič: 1908-1990; Frühaufová, Marta; Hlávková, Zdena; Martinková, Katarína; Otajovič, J.; Sedôáčková, E.; Šefránek, Július; Hruškovič, Ladislav: 1929- (Bratislava Pravda, 1983)
Učebnice sovietskych filozofov zrozumiteľne vysvetľuje základné otázky vedeckého komunizmu, ako je napr. teória socialistickej revolúcie, význam existencie svetovej socialistickej sústavy, kríza súčasného kapitalizmu aj. Rozoberá charakter prechodného obdobia od kapitalizmu k socializmu a najmä hlavné rysy rozvoja socializmu a prechodu ku komunizmu (vytvorenie materiálno technické základne komunizmu, politická organizácia socialistickej spoločnosti, jej vedecké riadenie, spôsob života a rozvoj osobnosti za socializmu ai).
Keywords: dejiny politické; vedecký komunizmus; komunizmus; marxizmus leninizmus; utopický socializmus; vývin ľudstva; veda; štúdie; učebnice vysokoškolské; Fedosejev, Petr Nikolajevič (bol sovietsky marxisticko-lenininský filozof . Zaoberal sa predovšetkým historickým materializmom , vedeckým komunizmom , vedeckým ateizmom a kritikou "buržoáznej" filozofie a sociológie. * 09.(22.) 08.1908 Rusko - 18.10.1990 Rusko)