Antológia k dejinám medzinárodného robotníckeho hnutia a Komunistickej strany Československa 2. zv. - Dzugas, Jozef; Pleva, Ján: 1928-; Truchlík, Karol (Bratislava Pravda S.l. Ústav marxizmu-leninizmu ÚV KSS [vyd.], 1975)
Ako už napovedá názov, kniha je súborom príspevkov od rôznych autorov, ktorí sa venujú dejinám komunizmu, budovania socializmu, ako aj problémom s tým spojeným, a to na území Československa.
Z obsahu: Boj proti fašizmu a prípravám Druhej svetovej vojny (1933-1938). Oslobodzovací boj v období Druhej svetovej vojny za porážku fašizmu a za víťazstvo ľudovodemokratických revolúcií (1939-1945). Budovanie socializmu v krajinách socialistickej sústavy (1949-1956). Medzinárodné revolučné robotnícke hnutie v rokoch 1956-1960. Príčiny, podstata, priebeh a dôsledky politickej krízy v ČSSR v rokoch 1968-1969.
Študijná pomôcka pre vysoké školy.
Keywords: dejiny politické; boj proti fašizmu; r. 1933-1938; oslobodzovací boj; druhá svetová vojna; r. 1939-1945; vznik svetovej socialistickej sústavy; r. 1945-1949; budovanie socializmu; r. 1949-1956; medzinárodné revolučné robotnícke hnutie; r. 1956-1960; problémy budovania; r. 1961-1966; politická kríza; r. 1968-1969; rozvoj spoločnosti; Československo; Pleva, Ján (slovenský historik a pedagóg, univerzitný profesor, 1928 Levice -); Československo