Medzinárodné komunistické, robotnícke a národooslobodzovacie hnutie - Alexandrov, V.V; Beršadskaja, O.I; Bidinskaja, L.A; Gončarov, V.D; Gorin, I.F; Matkovskij, N.V; Močalin, D.N; Oganezov, G.D; Pricker, D.P; Surat, S.P; Šutov, A.D; Zamyslova, Z.A (Členská knižnica Pravda, 1976)
Teoretickým základom tejto učebnice je marxizmus-leninizmus, učenie, ktoré objasňuje hlavné zákonitosti a cesty vývoja ľudskej spoločnosti a pomáha pochopiť nevyhnutnosť zániku kapitalizmu a víťazstva socializmu a komunizmu. Zakladatelia vedeckého komunizmu, ktorí skúmali štruktúru kapitalistickej spoločnosti, nielenže dokázali nevyhnutnosť zániku kapitalizmu, ale objaviliaj sociálnu silu, ktorá kapitalizmus zlikviduje a vybuduje novú spoločnosť. Tou sociálnou silou je proletariát. Práve táto dôležitá myšlienka marxizmu-leninizmu určuje predmet a obsah tejto učebnice. Ruský názov: Meždunarodnoje kommunistieskoje, rabočeje i nacinaľnoosvoboditenoje dvižnije I.-II.