Medzinárodné komunistické, robotnícke a národooslobodzovacie hnutie - Alexandrov, V.V.; Beršadskaja, O.I.; Bidinskaja, L.A.; Gončarov, V.D.; Gorin, I.F.; Matkovskij, N.V.; Močalin, D.N.; Oganezov, G.D.; Pricker, D.P.; Surat, S.P.; Šutov, A.D.; Zamyslova, Z.A.; et al. (Bratislava Pravda, 1976)
Teoretickým základom tejto učebnice je marxizmus-leninizmus, učenie, ktoré objasňuje hlavné zákonitosti a cesty vývoja ľudskej spoločnosti a pomáha pochopiť nevyhnutnosť zániku kapitalizmu a víťazstva socializmu a komunizmu. Zakladatelia vedeckého komunizmu, ktorí skúmali štruktúru kapitalistickej spoločnosti, nielenže dokázali nevyhnutnosť zániku kapitalizmu, ale objaviliaj sociálnu silu, ktorá kapitalizmus zlikviduje a vybuduje novú spoločnosť. Tou sociálnou silou je proletariát. Práve táto dôležitá myšlienka marxizmu-leninizmu určuje predmet a obsah tejto učebnice. Ruský názov: Meždunarodnoje kommunistieskoje, rabočeje i nacinaľnoosvoboditenoje dvižnije I.-II.
234 zázn. lit. o knihách a čl. v jaz. slov., čes. a rus.
Keywords: dejiny medzinárodného hnutia; r. 1871-1973; Medzinárodné komunistické hnutie; robotnícke hnutie; vznik svetovej socialistickej sústavy; politika; svetové komunistické hnutie; spoločenské vedy