Varšavská zmluva v boji za mier - Urban, Josef: historik (Pravda, 1980)
Autor publikácie na základe mnohých dokumentov objasňuje vznik a vývoj Varšavskej zmluvy a venuje veľkú pozornosť riešeniu európskych problémov - uznaniu a rešpektovaniu výsledkov druhej svetovej vojny, revolučným premenám v Európe, mierovému spolunaživaniu štátov s rozdielnym spoločenským zriadením. Rozoberá súčasnú vojenskopolitickú situáciu, zdôrazňuje kontinuitu zahraničnej politiky európskych socialistických krajín v oblasti boja za utvorenie systému kolektívnej bezpečnosti a spolupráce v Európe a ukazuje podiel Českoslovenej ľudovej armády na politike európskej bezpečnosti a internacionálnej obrane socializmu.