Národnostná otázka v našich dejinách - Přikryl, František (Pravda, 1980)
Publikácia skúma konkrétne aspekty riešenia národnostnej otázky na širšom historickom pozadí, v kontexte významných vnútorných a vonkajších udalostí, ktoré ovplyvnili dejinný vývoj našich národov a výrazne pôsobili na procese formovania ich vzájomných vzťahov.