Pútnici 2 - Winsor, Kathleen: 1919-2003; Chmelová, Elena: 1920-1995; Hološka, Ľudovít: 1943-; Hollá, Margita (Smena Bratislava, 1974)
Na osudoch dvoch rodín - rodiny finančníka Chinga v New Yorku a rodiny Devlinovcov ďaleko na Západe, kam sa vysťahovali za vidinou bohatých zlatých žíl, Winsorová vykreslila obdobie, kedy sa budovala hospodárska moc štátu. Boli to zlaté časy bezohľadných špekulantov a finančných magnátov, ktorí sa dravo vrhali na zlato, vydolované kdesi ďaleko v pote tvárí. Kvitla korupcia, finančníci sa delili o zisky s politikmi , železničné spoločnosti bohatli na stavbách primitívnych železníc. Kto vnikol do tajov burzy, mohol veľmi rýchle zbohatnúť, ale kto nebol dosť prefíkaný a bezcitný, toho zhodili na zem a zadlávili. Nič nebolo nedovolené a nečestné, ak to viedlo k peniazom a k úspechu. City, česť, rodinné spokojenia, všetko je tu predajné, so všetkým treba kalkulovať, lebo neodpustiteľný je len neúspech.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; rodinné prostredie; spoločnosť americká; Winsor, Kathleen (americká autorka, najviac známa pre román Forever Amber. *16.10.1919 v Olivia, Minnesota, USA - 26.05.2003 v New Yorku, USA); Chmelová, Elena (slovenská spisovateľka pre deti a mládež, próza, preklad. * 02.11.1920 Budapešť, Maďarsko - 28.03.1995 Bratislava, Slovensko); Hološka, Ľudovít (slovenský ilustrátor, vysokoškolský pedagóg. * 18.09.1943 Jablonica, Slovensko -); próza; americká literatúra - texty